Ontrouw

Ontrouw

De jaarwisseling. Voor mij een jaarlijks moment van rouw. Na het Sinterklaasfeest dient de somberheid zich bij mij aan. Een beetje als een sluipmoordenaar. Elk jaar weet ik dat het komt. En elk jaar ben ik weer verrast. Geleidelijk zak ik weg in door mijzelf onbegrepen gevoelens. Ik raak lusteloos en rusteloos, geërgerd en verdrietig op de vreemdste momenten. Zo voelde ik gisteravond verdriet opkomen bij het aanschouwen van een scheefstaande invalideparkeerpaal tegen een helroze verlichte gevel met vitaminenpillenreclame van de failliete drogisterijketen DA bij mij tegenover in de straat. En ja hoor, daar viel het kwartje van dit jaar: ik sta scheef. Ik sta scheef op de balans van trouw aan mijzelf en trouw aan de ander.

WEES TROUW AAN JEZELF

Ik ben dit jaar te weinig trouw aan mijzelf geweest. Teveel dingen gedaan die mij energie hebben gekost in plaats van opgeleverd. Onder vermogen gepresteerd in plaats van op vermogen. Gebleven waar ik niet had moeten blijven, weggegaan waar ik niet had moeten weggaan. Kortom onvoldoende voor mijzelf gezorgd. En dat voelt verre van de in de achtergrond van de parkeerpaal geuite belofte: krachtig en ultiem. Hoe het wel voelt? Invalide. 

SCHULDGEVOELENS

Trouw zijn aan jezelf is een lastige opgave. De kans bestaat namelijk dat je je schuldig maakt. Schuldig aan een teleurstelling bij de ander. En dat wil ik natuurlijk vermijden. En in het vermijden ben ik niet trouw aan mijzelf. En daar word ik verdrietig van. Weliswaar onschuldig, maar verdrietig. En zo sta ik voor een heldere keuze: onschuldig maar verdrietig of schuldig maar blij? Ik heb besloten tot het laatste. Ik verklaar de onschuld failliet. 2016 wordt een jaar van de schuld aangaan. Een jaar van mij schuldig maken aan trouw zijn aan mijzelf. Met Martin Bubers statement over FEAR als mijn leitmotiv.* Een jaar waarin ik flink heen en weer zal bewegen tussen altruisme en egoisme. Egoisme als mijn zuurstof om ook te kunnen geven en voor anderen te zorgen. Een jaar waarin ik idealiter streef naar WIN-WIN, maar ook genoegen kan nemen met LOSE-WIN in mijn voordeel. En ja, ik geef het toe, dan voel ik wel een schuldgevoel opkomen. Ik laat het komen. Het voelt goed. Het voelt recht. In mijn recht.

Zorg goed voor jezelf! 

*FEAR has two meanings. Forget Everything And Run. Face Everything And Rise. The choice is yours - Martin Buber.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande een vraag, neem dan gerust contact op via cees@ceestenthije.nl. Zie ook www.ceestenthije.nl.

Oude Pijn

Oude Pijn

0